zondag 6 februari 2011

Honingraat van Cannelloni

Een recept van Jamie Oliver :




Boodschappenlijstje :

Versgemalen zwarte peper en zeezout
1 Stuk Parmezaanse kaas, om te raspen
500 gr Cannellonibuisjes (afhankelijk van de grootte van u pan)
Olijfolie
1 Ovenvaste pan (4 cm hoger dan een cannellonibuisje)
1 Handvol gedroogd eekhoorntjesbrood (paddestoel)
3 Wortels, geschild en in blokjes gesneden
4 Stengels bleekselderij, schoongemaakt en in blokjes gesneden
1 Grote rode ui, gepeld en in blokjes gesneden
1 Prei, schoongemaakt, ontdaan van buitenste bladeren en in blokjes gesneden
2 Tenen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
5 Portobello's, fijngehakt (paddestoel)
5 blikken van 400 gr gepelde tomaten
1 Flinke bos vers basilicum, blaadjes apart, de steeltjes fijngehakt
680 gr Verse bladspinazie
1 Nootmuskaat, om te raspen
2,85 dl Koffieroom
5 dl Créme fraiche
1 el Grof zeezout

Bereiding :

  • Verwarm de oven voor op 190 ⁰C
  • Doe voor de ragout het eekhoorntjesbrood in een kom met een laagje kokend water en laat het 5 minuten trekken.
  • Zet intussen een pan met dikke bodem op matig vuur en doe de olijfolie, wortels, selderij, ui en prei erin.
  • Fruit alles 8 tot 10 minuten en doe vervolgens de knoflook en gehakte Portobello's erbij.
  • Haal het eekhoorntjesbrood uit de kom (bewaar het vocht) , doe ook dat in de pan en laat het mengsel nog 5 minuten op laag vuur staan, tot de groente lekker zacht is.
  • Giet het vocht van het eekhoorntjesbrood door een fijne zeef in de pan en giet ook ongeveer een wijnglas water in de pan.
  • Laat de vloeistof een beetje inkoken en doe de tomaten en de gehakte basilicumsteeltjes erbij.
  • Breng de ragout op smaak met peper en zout en laat het mengsel aan de kook komen.
  • Houd 45 minuten tegen de kook aan, tot je een dikke, rijke groenteragout hebt.
  • Snipper de basilicumblaadjes erbij.

  • Verhit een scheutje olijfolie in een steelpan, doe de spinazie erbij, roer even en laat de blaadjes slinken.
  • Breng de spinazie op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat en zet hem opzij.

  • Voor de vlugge witte kaassaus hoef je alleen de room, créme fraiche, zeezout en geraspte Parmezaanse kaas te mengen en dat mengsel op smaak te brengen met peper en zout.

  • Pak nu de ovenvaste pan en schep er een laag kaassaus in van 1 cm
  • Strooi er een beetje geraspte Parmezaans over en bedek de kaassaus met de spinazie.
  • Schep nu voorzichtig de helft van de groenteragout in de pan en zet de Cannellonibuisjes er rechtop in.
  • Druk de buisjes met de palm van je hand in de saus - de saus komt vanzelf omhoog en vult de buisjes ongeveer tot halverwege.
  • Schep nu de rest van de ragout erop en smeer de buisjes goed af.
  • Schenk de rest van de kaassaus erover en strooi er wat extra geraspte Parmezaanse kaas op.
  • Sprenkel er wat olijfolie over en zet de pan 45 minuten in de oven.
  • De Cannelloni is gaar als de bovenkant goudbruin is en bubbelt.

    Tip : vervang de grove zeezout in de kaassaus door 4 ansjovisfilet in olie, fijngehakt.
    Het gerecht is dan natuurlijk niet vegetarisch meer.