De keuzemogelijkheden zijn legio.
De meest gangbare soorten op een rijtje:
Witte rijst
Zoals de naam al zegt, witte rijstkorrels waar het buitenste bruine vliesje vanaf is gepeld.
Heet ook wel geslepen of gepolijste rijst.
Heeft een neutrale smaak en daarom ook goed te combineren met smaakvolle sauzen.
Witte rijst is ook verkrijgbaar als snelkookrijst.
Zilvervliesrijst
Ook wel bruine rijst genoemd.
Ongepelde rijst die langer moet koken dan gepelde witte rijst.
Smaakt wat nootachtig.
Heeft door zijn behoud aan voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en vezels een hogere voedingswaarde dan witte rijst (per 100 gr witte rijst 96 kcal / 403 kJ zilvervliesrijst 361kcal / 1515 kJ).
Er is ook snelkookzilvervliesrijst.
Gele rijst
Witte rijst die is gekleurd met gele kleurstof (Geelwortel - ook wel kurkuma of koenjit genoemd) en vaak verrijkt met saffraan.
Wilde rijst
Wilde rijst, ook wel Zizania genoemd, is eigelijk geen rijst, maar de zwarte zaden van een moerasgras uit Noord-Amerika.
Wilde rijst is eigenlijk ook nog nauwelijks wild, want het wordt voornamelijk commercieel geteeld.
Wordt vaak gemengd met witte rijst voor een fraai en smakelijk uiterlijk.
Smaakt enigszins nootachtig.
Risottorijst
Rijst met een ronde korrel die tot vier keer zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen en is vernoemt naar het Italiaanse Riso dat "rijst" betekent.
Geeft een wat plakkerig effect en is daarom ideaal voor een risotto of paella.
Basmatirijst
Aromatische langkorrelrijst met verfijnde smaak die oorspronkelijk uit India komt.
Geschikt voor roerbakgerechten en curry's.
Pandanrijst
Gewone witte rijst die gekookt is met de heldergroene, aromatische bladeren van de
Pandan, de Nederlandse naam
voor de Pandan is schroefpalm.
Jasmijnrijst
Jasmijn rijst (wordt ook wel parfumrijst
genoemd), komt van origine uit Thailand maar wordt tegenwoordig
ook verbouwd in India en de V.S.
De lange korrel heeft een een subtiel (bloemen) aroma en een zachte, volle smaak die heel goed combineert
met
pittige gerechten.
Arboriorijst
Een van oorsprong Italiaanse rijstsoort, wordt verbouwd in de Piedmont
en Lombardije (streken in Italië) en Californië (V.S.)
Witte Arborio
rijst is licht
klevende rijst, met grote bijna ronde korrels die tijdens het koken veel
vocht opnemen, maar van binnen toch stevig blijven.
Witte Arborio rijst is bij
uitstek geschikt om een mooie romige risotto mee te maken.
Er is ook zilvervlies Arborio
(is minder kleverig, niet zo geschikt voor risotto).
Dessertrijst
Wordt ook wel puddingrijst of
paprijst genoemd, vaak uit Italië afkomstige rondkorrelige kleefrijst,
na koken zijn de korrels zacht en plakkerig.
Deze rijst leent zich bij
uitstek voor pap, desserts en bijvoorbeeld rijstevlaai.
Ik weet zeker dat er nog veel meer soorten rijst zijn maar dan wordt het wel een heel land column.
Deze rijstsoorten gebruik ik zelf in ieder geval zelf regelmatig in mijn keuken.