Welkom op Disbatch Culinair.
Ik hoop dat u met de recepten op deze site, evenveel plezier in het bereiden beleeft, als in het opeten ervan.
Ik probeer regelmatig een nieuw recept te plaatsen, zodat u altijd een goede reden hebt om terug te komen.

zaterdag 27 september 2014

Rijstevlaai

_ FOTO VOLGT_

Boodschappenlijstje :

Voor het deeg :
200 gr Bloem
12 gr Gist
1 dl Melk
20 gr Boter
12 gr Suiker
1/2 Ei
Snufje zout

Voor de vulling :
1 ltr Volle melk
100 gr dessertrijst
130 gr Suiker
10 gr Bloem
2 1/2 Ei

Voor de garnering :
250 ml Slagroom
2 tl Suiker
1 tl Vanillesuiker
40 gr Pure chocolade

Bereiding :

Rijst koken:
- Breng de melk aan de kook en strooi de rijst met 100 gr suiker erin.
- Laat dit, al roerend, aan de kook komen.
- Zet daarna de pit laag, leg het deksel op de pan en laat de rijst, af en toe roeren, gaar koken.
- Is de rijst gaar, maar is er nog ongebonden melk in de pan, bindt dit dan : maak de bloem aan met een beetje koude melk, giet dit al roerend in de rijst en laat even, al roerend, doorkoken.
- Laat de rijst gedeeltelijk afkoelen.

- Verwarm de oven voor op 220 oC.

Deeg maken :
- Maak de melk lauw (niet heet) en los de gist erin op.
- Doe het zout onderin een kom en zeef de bloem erboven.
- Maak een kuiltje in de bloem en voeg de boter, suiker en ei toe.
- Schenk het gist/melkmengsel erbij.
- Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met een keukenmachine of deegmixer.
- Kneed het deeg nog even op een, met bloem bestoven, werkblad (plakt het deeg aan je handen; voeg nog een beetje bloem toe, is het te stijf; voeg nog een scheutje melk toe).
- Zet het deeg op een warme, tochtvrije plaats en laat het rijzen tot een dubbel volume.
- Na het rijzen, opnieuw kneden en uitrollen tot een ronde plak ter grootte van je vlaaivorm.
- Bekleed de vorm met het deeg.
- Prik het deeg op een paar plekken in met een vork (tegen het scheuren) en laat het nogmaals rijzen.

De vulling :
- Splits de eieren voor de vulling.
- Roer de dooiers met 30 gr suiker schuimig en schep dit voorzichtig door de bijna afgekoelde rijs.
- Klop de eiwiten stijf en schep de helft voorzichtig door het rijstmengsel.
- Verdeel de helft van het mengsel over de vlaai.
- Schep nu de resterende iwit door de resterende rijst en verdeel dit over de vlaai.
- Zet de vlaai in het midden van de oven en bak de vlaai 25-30 minuten gaar (controleer na 20 minuten of de vlaai aanbeide kanten bruin is; draai de vlaai anders een halve slag)
- Haal de vlaai uit de oven en los de vlaai uit z'n vorm en laat het afkoelen.

Garneren :
- Klop de slagroom met de suiker en vanillesuiker luchtig.
- Breng kort voor het serveren de slagroom aan op de vlaai (eventueel met spuitzak).
- Rasp de chocolade in grove krullen en strooi dit over de slagroom.