Welkom op Disbatch Culinair.
Ik hoop dat u met de recepten op deze site, evenveel plezier in het bereiden beleeft, als in het opeten ervan.
Ik probeer regelmatig een nieuw recept te plaatsen, zodat u altijd een goede reden hebt om terug te komen.

zondag 18 mei 2014

Varkenstaartje



Boodschappenlijstje :

Voor het beschuitgebak (kapseldeeg) :
5 Eieren
150 Gr Kristalsuiker
7 Gr Vanillesuiker
1 snufje Zout
125 Gr Bloem
Vulling voor de taart (naar keuze, bijv. Jam / Vlaaifruit / een laagje Banketbakkersroom)
Springvorm van 20 cm doorsnede
Voor de aankleding van de taart :
1 pakje roze Marsepein of Rolfondant
1 grote reep Melkchocolade (200 gr)
1 bekertje Slagroom (250 ml)
3 grote verpakkingen Kitkatrepen

Bereiding :

-Verwarm de oven voor op 170 oC.
- Splits de eieren.
- Roer de eidooiers met de suiker, de vanillesuiker en het zout tot een luchtige en lichtgekleurde massa.
- Klop de eiwitten stijf.
- Schep een beetje van het eiwit door de eidooiers en roer dit goed door elkaar.
- Giet daarna de eidooiers op de rest van het eiwit en meng alles met een spatel snel en luchtig door elkaar.
- Zeef de bloem bovenop de eieren en spatel de bloem door het beslag.
- Beboter dun de bodem en de onderste 2 cm van de opstaande rand van de vorm en bestuif deze met poedersuiker.
- Vul de vorm met het deeg en bak de taart in 40 Ć” 50 minuten gaar. (Open de oven de eerste 30 minuten niet, anders kan het deeg inzakken !)
( Het gebak is gaar, wanneer het midden bovenop veerkrachtig aanvoelt.)

- Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen
- Maak daarna de rand van de vorm los en stort de taart op een taartrooster.
- Laat het gebak helemaal koud worden.
- Als de taart koud is kun je deze horizontaal doorsnijden en vullen naar met een vulling naar keuze.

De opbouw van de taart :
 
- Vorm met de marsepein (en eventueel een sateprikkertje) de varkentjes en bewaar ze in een afgesloten bakje.
- Doe de slagroom in een pannetje en zet op een laag vuur.
- Blijf roeren totdat het bijna aan de kook is.
- Breek ondertussen de reep in blokjes.
- Zet het vuur onder de slagroom uit en voeg, in gedeeltes, de blokjes chocolade roerend, toe.
- Goed roeren tot je een gladde massa hebt.
- Laat de chocolademassa afkoelen en dikker worden door af en toe te roeren (dit kan wel een poosje duren).

- Zet de taart op een ondergrond die je makkelijk rond kan draaien want het afsmeren van de zijkant met de chocolademassa wordt dan makkelijker.
- Zet na het insmeren de kitkats ietwat schuin tegen de taart aan en leg het lintje rond de kitkats (op de helft van de taart) en span het lint goed aan.
- Zet nu de kitkats rechtovereind, zodat ze mooi op elkaar aansluiten (smeer de binnenkant eventueel licht in met wat gesmolten chocolade).
- Giet nu de rest van de chocolademassa in de taart (zorg dat hij niet warm en goed dik is).
- Zet vervolgens de varkentjes in de nog zachte chocolade en zet de taart in de koelkast.

Na een uurtje kun je de taart op een mooi bord zetten en serveren.