Welkom op Disbatch Culinair.
Ik hoop dat u met de recepten op deze site, evenveel plezier in het bereiden beleeft, als in het opeten ervan.
Ik probeer regelmatig een nieuw recept te plaatsen, zodat u altijd een goede reden hebt om terug te komen.
Ik hoop dat u met de recepten op deze site, evenveel plezier in het bereiden beleeft, als in het opeten ervan.
Ik probeer regelmatig een nieuw recept te plaatsen, zodat u altijd een goede reden hebt om terug te komen.
Soort gerecht
zaterdag 15 oktober 2011
Column : Kaki vrucht
De kaki is een vrucht die eruit ziet als een tomaat maar, mijns inziens, smaakt naar een meloen.
De vrucht komt van nature voor in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan.
Wereldwijd wordt de kaki gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan 1000 meter. Ook zijn er berichten dat de origine van de kaki in China ligt.
Sharonfruit (Diospyros kaki 'Sharon') lijkt op een vierkantige tomaat en is de handelsnaam van een bepaald ras van de kakivrucht, "Triumph", afkomstig uit de Sharonvallei in Israël.
De vrucht is meestal pitloos en het vruchtvlees van het rijpe sharonfruit is lichtoranje, terwijl dat van de meeste andere kaki's donker-oranje gekleurd is.
Dit ras is zeer goed houdbaar maar in harde toestand niet te eten wegens het hoge tanninegehalte; daarom worden de vruchten met ethyleen behandeld om de tannines te verwijderen, waarna ze hard eetbaar zijn.
Dit procedé wordt ook bij andere variëteiten toegepast. De rijpe vrucht bevat ongeveer 20% suiker, is rijk aan vitamine C en smaakt naar dadels, maar, wegens de kunstmatige rijping, minder zoet.
Tegenwoordig wordt sharonfruit ook in Albanië, Macedonië, Italië, Spanje, Brazilië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland geteeld.
Meer info op : Wikipedia