Welkom op Disbatch Culinair.
Ik hoop dat u met de recepten op deze site, evenveel plezier in het bereiden beleeft, als in het opeten ervan.
Ik probeer regelmatig een nieuw recept te plaatsen, zodat u altijd een goede reden hebt om terug te komen.

woensdag 24 oktober 2012

Column : Kruiden en specerijen Knoflook

Knoflook is een van de bekendste smaakmakers van gerechten.
Maar is het wel een kruid ?
Feitelijk is knoflook een bolgewas en familie van de ui en bieslook.
Knoflook wordt zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast.
Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur, dat in Frankrijk en de mediterrane landen bijzonder veel gebruikt wordt en allerlei gerechten, marinades en sauzen hun karakteristieke smaak geeft.

Een smaak, waar je van moet houden en die zeker niet iedereen kan waarderen.
Veel componenten in knoflook zijn zwavelverbindingen.
Deze worden bijna allemaal door het lichaam verteerd, behalve allylmethylsulfide (AMS).
Dit wordt niet verteerd in de ingewanden, maar opgenomen in het bloed.
Het bloed brengt de AMS naar de longen en de huid waar het een, voor anderen, onprettige geur veroorzaakt.
Uit een onderzoek gedaan door de Universiteit van Edinburgh blijkt dat de geur helpt tegen muggen.
Ook kleine stukjes knoflook in de mond, zoals tussen de tanden, kunnen slechte adem veroorzaken. Dit laatste kan gedeeltelijk verholpen worden door het kauwen van peterselie.


Aan knoflook worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven.
Een cholesterolverlagende werking en bloeddrukverlagende werking heeft enige wetenschappelijke onderbouwing, voor andere geclaimde eigenschappen (zoals werking tegen verkoudheid en kanker) is geen afdoende bewijs.
Onderzoeken 'in vitro' en bij ratten en konijnen geven duidelijke aanwijzingen dat knoflook de afzetting van plaque op de vaatwanden voorkomt, maar ook de bloedstolling vermindert.
Het lijkt daarom verstandig het niet in grote hoeveelheden in te nemen met geneesmiddelen die bloedstolling verminderen of in de week voor een operatie of een bevalling.
Verschillende gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep (RCTs) wijzen uit dat knoflook de bloeddruk verlaagt in mensen met een verhoogde bloeddruk.
Een mogelijk mechanisme hiervoor zijn de zwavelverbindingen in knoflook: deze worden in het lichaam omgezet in diwaterstofsulfide, een stof die dient als boodschapperstof voor vaatverwijding.

Knoflook (vooral verse) is giftig voor honden en (vooral) katten.
Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen lichamelijke klachten ondervinden door het nuttigen van knoflookproducten.
In Rusland wordt Knoflook ook wel 'Penicilline voor de arme' genoemd.

In de Romeinse tijd geloofde men dat knoflook de spieren versterkte, vandaar dat gladiatoren vaak knoflook kauwden.
Knoflook wordt in de alternatieve geneeswijze ook gebruikt als afrodisiacum.
In de Middeleeuwen werd knoflook geacht de duivel en heksen weg te houden en te beschermen tegen de pest.
Knoflook kan inderdaad bacteriƫndodend werken dankzij de component allicine.
In de klassieke literatuur is knoflook ook genoemd als een middel om vampieren af te weren.