Boodschappenlijstje :
225 gr Bloem
1 tl Bakpoeder
75 gr Bruine bastardsuiker
3 el Speculaaskruiden
1 snufje Zout
150 gr Boter in blokjes
scheutje Melk
10 gr Boter
50 gr Blanke amandelen
2 eieren, losgeklopt
300 gr Amandelspijs
scheutje Slagroom
1 el Citroensap
Bereiding :
- Verwarm de oven voor op 160 C.
- Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter in een kom.
- Meng door elkaar en kneed er vervolgens een samenhangend deeg van.
- Voeg als het deeg wat droog is een scheutje melk toe.
- Verdeel het deeg in twee ballen van gelijke grootte, wikkel beide ballen in huishoudfolie en laat ze een uur in de koelkast op smaak komen.
- Meng de amandelspijs, 1 ei, de slagroom en het citroensap tot een vulling.
- Vet de binnenkant en bodem van een springvorm in met circa 10 gram boter.
- Rol een bal deeg uit tot een ronde lap die royaal in de vorm past.
- Bedek de bodem en zijkanten met het deeg en verdeel de vulling erop.
- Rol de tweede bal uit tot een ronde lap en leg die op de vulling.
- Garneer met amandelen.
- Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
- Bak de gevulde speculaas circa 50 minuten af in de oven.