Welkom op Disbatch Culinair.
Ik hoop dat u met de recepten op deze site, evenveel plezier in het bereiden beleeft, als in het opeten ervan.
Ik probeer regelmatig een nieuw recept te plaatsen, zodat u altijd een goede reden hebt om terug te komen.

dinsdag 6 november 2012

Gevulde speculaastaart


Boodschappenlijstje :

225 gr Bloem
1 tl Bakpoeder
75 gr Bruine bastardsuiker
3 el Speculaaskruiden
1 snufje Zout
150 gr Boter in blokjes
scheutje Melk
10 gr Boter
50 gr Blanke amandelen
2 eieren, losgeklopt
300 gr Amandelspijs
scheutje Slagroom
1 el Citroensap

Bereiding :

  • Verwarm de oven voor op 160 C.
  • Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter in een kom.
  • Meng door elkaar en kneed er vervolgens een samenhangend deeg van.
  • Voeg als het deeg wat droog is een scheutje melk toe.
  • Verdeel het deeg in twee ballen van gelijke grootte, wikkel beide ballen in huishoudfolie en laat ze een uur in de koelkast op smaak komen.
  • Meng de amandelspijs, 1 ei, de slagroom en het citroensap tot een vulling.
  • Vet de binnenkant en bodem van een springvorm in met circa 10 gram boter.
  • Rol een bal deeg uit tot een ronde lap die royaal in de vorm past.
  • Bedek de bodem en zijkanten met het deeg en verdeel de vulling erop.
  • Rol de tweede bal uit tot een ronde lap en leg die op de vulling.
  • Garneer met amandelen.
  • Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
  • Bak de gevulde speculaas circa 50 minuten af in de oven.