Welkom op Disbatch Culinair.
Ik hoop dat u met de recepten op deze site, evenveel plezier in het bereiden beleeft, als in het opeten ervan.
Ik probeer regelmatig een nieuw recept te plaatsen, zodat u altijd een goede reden hebt om terug te komen.

donderdag 2 mei 2013

Bananasplitvlaai



Boodschappenlijstje :
Voor de banketbakkersroom :
1 Vanillestokje
500 ml Melk
150 gr Suiker
4 Eidooiers
2 el Bloem

Voor het vlaaideeg :
200 gr Bloem
30 gr Boter
7 gr Gist
100 ml Melk
2 el Suiker
1 mespuntje Zout
1 eidooier

Voor de Chocoladesaus :
130 gr Pure chocolade
100 ml room

Voor de topping :
50 gr Amandelschaafsel
200 ml Room
75 gr Suiker
1 tros Bananen


Bereiding : 
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg het stokje en voeg dit toe aan de melk.
  • Breng de melk met het merg en de helft van de suiker aan de kook.
  • Roer de eidooiers met de rest van de suiker los in een kom en roer de bloem erdoor.
  • Meng een scheutje van de warme melk door het eiermengsel en roer dit goed door elkaar en schenk het daarna terug in de pan met de kokende melk.
  • Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
  • Laat het op een laag vuur circa 3 minuten doorgaren (laat het bloppen).
  • Laat de banketbakkersroom afgedekt met huishoudfolie (tegen velvorming) in een glazen schaal afkoelen.
  • Zet het nadat het afgekoeld is een uurtje in de koelkast.
  • Hierna is het, na doorroeren, klaar voor gebruik.

  • Verwarm de oven voor op 190 C.
  • Meng voor het vlaaideeg de aangegeven ingrediĆ«nten en kneed dit tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg, in een afgesloten kom, circa 30 minuten rijzen.
  • Beboter de vlaaivorm en rol het vlaaideeg dun uit.
  • Bekleed de vorm ermee en snijd de randjes eraf.
  • Vul het deeg met de banketbakkersroom en bak de vlaai in circa 20 minuten gaar.
  •  Haal de bodem uit de vorm en laat deze afkoelen.

  • Hak de chocolade.
  • Breng de room aan de kook en roer de chocolade erdoor.
  • Blijf roeren tot de chocolade opgelost is.

  • Bak het amandelschaafsel goudbruin.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf en schep in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
  • Schil de bananen en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Verdeel de bananen over de vlaai
  • Spuit toefjes slagroom tussen de bananen.
  • Lepel de chocoladesaus over de vlaai en bestrooi met de geschaafde amandelen.