Boodschappenlijstje :
Voor de banketbakkersroom :
1 Vanillestokje
500 ml Melk
150 gr Suiker
4 Eidooiers
2 el Bloem
Voor het vlaaideeg :
200 gr Bloem
30 gr Boter
7 gr Gist
100 ml Melk
2 el Suiker
1 mespuntje Zout
1 eidooier
Voor de Chocoladesaus :
130 gr Pure chocolade
100 ml room
Voor de topping :
50 gr Amandelschaafsel
200 ml Room
75 gr Suiker
1 tros Bananen
Bereiding :
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg het stokje en voeg dit toe aan de melk.
- Breng de melk met het merg en de helft van de suiker aan de kook.
- Roer de eidooiers met de rest van de suiker los in een kom en roer de bloem erdoor.
- Meng een scheutje van de warme melk door het eiermengsel en roer dit goed door elkaar en schenk het daarna terug in de pan met de kokende melk.
- Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
- Laat het op een laag vuur circa 3 minuten doorgaren (laat het bloppen).
- Laat de banketbakkersroom afgedekt met huishoudfolie (tegen velvorming) in een glazen schaal afkoelen.
- Zet het nadat het afgekoeld is een uurtje in de koelkast.
- Hierna is het, na doorroeren, klaar voor gebruik.
- Verwarm de oven voor op 190 C.
- Meng voor het vlaaideeg de aangegeven ingrediƫnten en kneed dit tot een soepel deeg.
- Laat het deeg, in een afgesloten kom, circa 30 minuten rijzen.
- Beboter de vlaaivorm en rol het vlaaideeg dun uit.
- Bekleed de vorm ermee en snijd de randjes eraf.
- Vul het deeg met de banketbakkersroom en bak de vlaai in circa 20 minuten gaar.
- Haal de bodem uit de vorm en laat deze afkoelen.
- Hak de chocolade.
- Breng de room aan de kook en roer de chocolade erdoor.
- Blijf roeren tot de chocolade opgelost is.
- Bak het amandelschaafsel goudbruin.
- Klop de slagroom met de suiker stijf en schep in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
- Schil de bananen en snijd ze in de lengte doormidden.
- Verdeel de bananen over de vlaai
- Spuit toefjes slagroom tussen de bananen.
- Lepel de chocoladesaus over de vlaai en bestrooi met de geschaafde amandelen.