Boodschappenlijstje :
Voor de banketbakkersroom :
1 Vanillestokje
500 ml Melk
150 gr Suiker
4 Eidooiers
2 el Bloem
Voor het vlaaideeg :
200 gr Bloem
15 gr Cacaopoeder
30 gr Boter
20 gr Gist
100 ml Melk
2 el Suiker
1 mespuntje Zout
1 eidooier
Voor de Chocoladeroom :
100 gr Chocolade naar keuze
250 ml room
40 gr Suiker
Voor de decoratie :
200 ml Slagroom
200 gr chocoladecake (natuurlijk zelf gebakken)
50 gr Melk chocolade
100 gr Pure chocolade
1 handvol Hagelslag
Bereiding :
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg het stokje en voeg dit toe aan de melk.
- Breng de melk met het merg en de helft van de suiker aan de kook.
- Roer de eidooiers met de rest van de suiker los in een kom en roer de bloem erdoor.
- Meng een scheutje van de warme melk door het eiermengsel en roer dit goed door elkaar en schenk het daarna terug in de pan met de kokende melk.
- Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
- Laat het op een laag vuur circa 3 minuten doorgaren (laat het bloppen).
- Laat de banketbakkersroom afgedekt met huishoudfolie (tegen velvorming) in een glazen schaal afkoelen.
- Zet het nadat het afgekoeld is een uurtje in de koelkast.
- Hierna is het, na doorroeren, klaar voor gebruik.
- Verwarm de oven voor op 190 C.
- Meng voor het vlaaideeg de aangegeven ingrediƫnten en kneed dit tot een soepel deeg.
- Laat het deeg, in een afgesloten kom, circa 30 minuten rijzen.
- Beboter de vlaaivorm en rol het vlaaideeg dun uit.
- Bekleed de vorm ermee en snijd de randjes eraf.
- Vul het deeg met de banketbakkersroom en bak de vlaai in circa 20 minuten gaar.
- Haal de bodem uit de vorm en laat deze afkoelen.
- Smelt de chocolade voor de chocoladeroom.
- Sla de slagroom en de suiker stijf en meng er de gesmolten chocolade door.
- Meng het tot een egale massa.
- Sla de slagroom stijf.
- Snij de chocoladecake in blokjes en smelt de chocolade.
- Verdeel de eerder gemaakte chocoladeroom over de vlaai en garneer de vlaai met de cakeblokjes en de slagroom.
- Laat de chocolade "slordig" over de vlaai lopen en strooi op het laatst nog een handvol hagelslag over de vlaai.