Welkom op Disbatch Culinair.
Ik hoop dat u met de recepten op deze site, evenveel plezier in het bereiden beleeft, als in het opeten ervan.
Ik probeer regelmatig een nieuw recept te plaatsen, zodat u altijd een goede reden hebt om terug te komen.

donderdag 2 mei 2013

Brusselvlaai



Boodschappenlijstje :
Voor de banketbakkersroom :
1 Vanillestokje
500 ml Melk
150 gr Suiker
4 Eidooiers
2 el Bloem

Voor het vlaaideeg :
200 gr Bloem
15 gr Cacaopoeder
30 gr Boter
20 gr Gist
100 ml Melk
2 el Suiker
1 mespuntje Zout
1 eidooier

Voor de Chocoladeroom :
100 gr Chocolade naar keuze
250 ml room
40 gr Suiker

Voor de decoratie :
200 ml Slagroom
200 gr chocoladecake (natuurlijk zelf gebakken)
50 gr Melk chocolade
100 gr Pure chocolade
1 handvol Hagelslag


Bereiding : 
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg het stokje en voeg dit toe aan de melk.
  • Breng de melk met het merg en de helft van de suiker aan de kook.
  • Roer de eidooiers met de rest van de suiker los in een kom en roer de bloem erdoor.
  • Meng een scheutje van de warme melk door het eiermengsel en roer dit goed door elkaar en schenk het daarna terug in de pan met de kokende melk.
  • Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
  • Laat het op een laag vuur circa 3 minuten doorgaren (laat het bloppen).
  • Laat de banketbakkersroom afgedekt met huishoudfolie (tegen velvorming) in een glazen schaal afkoelen.
  • Zet het nadat het afgekoeld is een uurtje in de koelkast.
  • Hierna is het, na doorroeren, klaar voor gebruik.


  • Verwarm de oven voor op 190 C.
  • Meng voor het vlaaideeg de aangegeven ingrediĆ«nten en kneed dit tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg, in een afgesloten kom, circa 30 minuten rijzen.
  • Beboter de vlaaivorm en rol het vlaaideeg dun uit.
  • Bekleed de vorm ermee en snijd de randjes eraf.
  • Vul het deeg met de banketbakkersroom en bak de vlaai in circa 20 minuten gaar.
  •  Haal de bodem uit de vorm en laat deze afkoelen.

  • Smelt de chocolade voor de chocoladeroom.
  • Sla de slagroom en de suiker stijf en meng er de gesmolten chocolade door.
  • Meng het tot een egale massa.

  • Sla de slagroom stijf.
  • Snij de chocoladecake in blokjes en smelt de chocolade.
  • Verdeel de eerder gemaakte chocoladeroom over de vlaai en garneer de vlaai met de cakeblokjes en de slagroom.
  • Laat de chocolade "slordig" over de vlaai lopen en strooi op het laatst nog een handvol hagelslag over de vlaai.