Welkom op Disbatch Culinair.
Ik hoop dat u met de recepten op deze site, evenveel plezier in het bereiden beleeft, als in het opeten ervan.
Ik probeer regelmatig een nieuw recept te plaatsen, zodat u altijd een goede reden hebt om terug te komen.

zondag 5 juli 2015

Aardbei-sabayontaart

-foto volgt-

Boodschappenlijstje :
Een beetje Boter
Eeen beetje Bloem
135 gr pure Chocolade
6 Eieren
Zout
5 el + 100 gr Suiker
50 gr zachte Boter
100 ml + 1 el Masala (Italiaanse dessertwijn)
120 gr gemalen Hazelnoten
1 tl Bakpoeder
6 blaadjes Gelatine
500 gr + 8 Aardbeien
80 gr Aarbeienjam
250 gr Slagroom
1 zakje Taartina helder (Dr Oetker)
250 gr Rodevruchtensap (helder)

Bereiding :

- Verwarm de oven voor op 200 oC.
- Vet de bodem van een springvorm (26 cm) in met boter en bestuif hem met bloem.
- Rasp 60 gr Chocolde grof.
- Splits 3 eieren.
- Klop 3 eiwitten met een snufje zout stijf, voeg daarbij geleidelijk 1 el suiker toe.
- Klop de zachte boter met 3 eidooiers en 2 el suiker romig.
- Klop de 1 el Masala erdoorheen.
- Meng de gemalen hazelnoten met de bakpoeder en de gerapste chocolade en roer dit kort door het botermengsel.
- Spatel het eiwit er portiegewijs doorheen
- Strijk het geheel in de springvorm en bak de taartbodem circa 20 minuten in de oven.
- Laat hem na het bakken afkoelen in de springvorm.

- Week de blaadje Gelatine in koud water.
- Klop 3 eieren en 100 gr suiker au-baine-marie met de handmixer in 2 á 3 minuten schuimig.
- Voeg al kloppend 100 ml Masala toe en klop 8 á 10 minuten verder tot de sabayon schuimig en verdubbeld is.
- Knijp de gelatine uit en klop de blaadjes één voor één door de warme mousse.
- Zet de kom in bak koud water en klop nog 5 minuten door.
- Zet de sabayon circa 20 minuten in de koelkast tot hij begint te geleren.

- Was 500 gr aarbeien en verwijder de kroontjes.
- Bestrijk de taartbodem met de aarbeienjam.
- Verdeel de aarbeien, met de spitse kant naar boven, over de bodem.
- Klop de slagrrom stijf en spatel hem door de sbayon.
- Verdeel dit over de aardbeien en strijk glad.
- Zet het geheel nu een nachtje in de koelkast.

- Meng de taartina met 2 el suiker.
- Roer het rodevruchtensap er een beetje bij beetje doorheen.
- Breng het al roerend aan de kook.
- Laat circa 1 minuut afkoelen en verdeel het mengsel (slordig) over de taart (door de warmte van de sap ontstaat er vanzelf een gemarmerd patroon).
- Zet de taart circa 2 uur in de koelkast.
- Was 8 aarbeien (laat het kroontje zitten).
- Hak de overige chocolade grof en smelt hem au-baine-marie.
- Doop de aarbeien schuin in de gesmolten chocolade en laat ze drogen op bakpapier.
- Versier de taart, voor het opdienen, met de aarbeien.