Welkom op Disbatch Culinair.
Ik hoop dat u met de recepten op deze site, evenveel plezier in het bereiden beleeft, als in het opeten ervan.
Ik probeer regelmatig een nieuw recept te plaatsen, zodat u altijd een goede reden hebt om terug te komen.

woensdag 21 december 2011

Column : Kruiden en specerijen Intro

Kruiden en specerijen zijn de smaakmakers in de keuken met ieder hun eigen smaak en eigenschappen.
De laatste tijd hebben we steeds meer kruiden voorhanden uit alle windstreken.
Met kruiden en specerijen kunt u een gerecht net even wat meer pittige, zoetige of kruidige smaak geven.


Vandaar dat het ook belangrijk is om met verschillende kruiden te "spelen", te experimenteren.
Al mijn recepten zijn voorzien van een "vaste" hoeveelheid kruiden maar een ieder zal, naar eigen smaak, iets meer of minder toevoegen.
Ook is het niet altijd even makkelijk om aan bepaalde kruiden te komen, alhoewel de supermarkten tegenwoordig een aardig assortiment in huis hebben.
Ook kunt u bij eens plaatselijke toko gaan snuffelen, niet te letterlijk natuurlijk.

Als ik bij mijn toko kom, begint de eigenaar al te lachen en loop ik als een klein kind door een speelgoedwinkel.
Al die geurtjes, kleurtjes en smaken.
Mijn keukenkastjes puilen daarom ook uit met de meest exotische en kleurige kruiden en specerijen.
En elke keer als ik daar weer ben neem ik minimaal 1 Ć” 2 nieuwe smaakjes mee, vandaar de lachende toko-houder.

Er is een verschil tussen kruiden en specerijen, hoewel ze beide gebruikt worden om spijzen op smaak te brengen.
Specerijen komen meestal uit landen met een tropisch of subtropisch klimaat en zijn meestal niet afkomstig van kleine groene planten, zoals kruiden.
Sommige kruiden bestaan uit vermalen plantenwortels, andere uit bladeren, zaden, stengels of vruchtdelen.

Middels de columns haal ik elke keer een bepaald kruid of specerij aan met wat info over het produkt.

Veel plezier met het lezen van deze columns.